گواهی ثبت اختراع(پتنت)
پتنت یا گواهی ثبت اختراع، حق انحصاری است که در یک محدوده جغرافیایی مشخص و در یک محدوده زمانی معین (معمولاً بیست ساله) به مالک اختراع اعطا می شود. مالک اختراع به واسطه این حق انحصاری اجازه دارد تا از استفاده، تولید، خرید، فروش، اجاره و واردات آن به کشوری که در آن اختراع به ثبت رسیده ممانعت به عمل آورد.
مخترع فردی است که بخش علمی و فنی اختراع را برعهده دارد. اما مالک اختراع فرد یا شرکتی است که صاحب پتنت است و از عوائد مالی حاصل از فروش، اجاره و …. پتنت بهره مند مکامی شود. مالک اختراع می تواند مخترع یا دانشگاه، مؤسسه یا شرکتی باشد که مخترع در آن مشغول به کار است.
انواع ثبت اختراع
طبق قوانین ثبت اختراع کشورهای مختلف در انواع پتنت تفاوت هایی وجود دارد اما براساس کنوانسیون های بین المللی نوعی همگونی در قوانین کشورها شکل گرفته است. با این حال در کشورهای مختلف اغلب، پتنها در چهاردسته زیر قرار می گیرند:
چه چیزهایی قابل پتنت شدن هستند؟
- جدید بودن
- کاربرد صنعتی
- گام ابتکاری
- افشای کامل
نکته
اگر مخترع پیش از تکمیل فرآیند ثبت درخواست پتنت در نمایشگاههای بین المللی شرکت کند، در مورد اختراع خود مقاله چاپ کند به صورت عمومی در مورد اختراع خود سخنرانی و بحث کند و یا آن را بفروشد در این صورت ممکن است شانس دریافت پتنت را ازدست بدهد. در نتیجه به مخترعان توصیه می شود پیش از ثبت درخواست، جزئیات اختراع خود را به صورت راز مخفی نگه دارند.
کانون پتنت ایران با ایجاد شبکه ای منظم و متمرکز از افراد متخصص توانسته است در زمینه ثبت اختراع، دادن اطلاعات و آموزش به مخترعان در خصوص مالکیت فکری و قوانین مرتبط با آن و نیز حمایت مالی از ایده های نوآورانه ای که قابلیت تجاری سازی دارند، ساختار کاملی برای حمایت از مخترعان فراهم کند. لذا این مجموعه با تمرکز بر موضوع ثبت اختراع مخترعان ایرانی در ادارات ثبت اختراع معتبر دنیا، پرورش نیروی انسانی ماهر در زمینه مالکیت فکری و استفاده از ایشان، ارائه آموزش های مستمر و متناسب با نیاز مخاطبان در زمینه مالکیت فکری و ارتباط با صاحبان ایده در مؤسسات علمی و پژوهشی و حمایت از آنها زمینه های ارتقای شاخص های نوآوری را در کشور فراهم می سازد.