دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
سامانه‌ها و وب‌سایت‌های دانشگاه

دانشکده گیاهان دارویی

معرفی

معرفی

  • اهمیت گیاهان دارویی
  • از دیرباز تاکنون، گياهان دارويی همواره در زمینه­ های مختلف درمانی، غذایی و صنعتی به ­طور گسترده‌­ای مورد استفاده انسان بوده است. امروزه تقریباً یک­چهارم داروهای تهیه شده­ی دنیا دارای منشأ گیاهی هستند و یا بر اساس ساختمان ترکیبات شیمیایی گیاهی ساخته شده‌اند.
  • کشور عزیز ما ایران با داشتن تنوع زیستی و اقلیمی بسیار زیاد و بهره­مندی از اختلاف دمای حداقل و حداکثر در نقاط مختلف کشور، می­تواند بعنوان یک اهرم بسیار بزرگی در زمینه توسعه کشت و پرورش، فراوری و صنعت گیاهان دارویی در جهان مطرح گردد. در واقع گیاهان دارویی ثروت مظلوم و ارزشمند کشور ماست که در برخی جوامع علمی از آن بعنوان طلای سبز ایران نام برده می‌شود و قابلیت‌های بسیار بالایی در ایجاد اقتصادی پویا و درآمد حاصل از تولید ناخالص ملی دارد، بطوریکه بکارگیری آن در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی - بهداشتی و سایر فرآورده‌های مرتبط با آنها، علاوه بر اثرات مفیدی که در توسعه فرهنگ مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی و ترویج آنها دارد، می­تواند بعنوان پتانسیل بالقوه در ایجاد درآمدهای ارزی و کاهش واردات مواد اولیه داروهای شیمیایی و سنتتیک بکار گرفته شود. همچنین، حضور صنایع تبدیلی و فرآوری گیاهان دارویی در کنار کشت و کار علمی این گیاهان، این صنعت را بعنوان یکی از صنایع خاص با ارزش افزوده بالا معرفی می­کند. با این وجود، تاکنون بخش ناچیزی از این ظرفیت بالقوه عظیم کشور شناسایی و یا مورد بهره­ برداری قرار گرفته است.
  • از سویی دیگر، بدلیل عدم کشت مناسب گیاهان دارویی و همچنین برداشت بی­ رویه آنها از عرصه ­های طبیعی و تخریب محیط زیست، امروزه بسیاری از گونه ­های ارزشمند و نادر دارویی کشور در معرض خطر انقراض قرار گرفته‌­اند. بر این اساس، استان مازندران بدلیل دارا بودن منابع طبیعی منحصر بفرد مانند دریا، رودخانه ­های متعدد، جنگل، مرتع، جلگه و کوهستان، آب و هوا و خاک منحصر بفرد، زیستگاه فوق العاده‌­ای برای رشد انواع درختان و درختچه­ها و گیاهان دارویی بوده و با وجود شهرک­‌های صنعتی فعال، کارخانه‌­های غذایی بین ­المللی و همچنین وجود پژوهشگاه­ها و دانشگاه­های معتبر، جهت برنامه ­ریزی برای انجام مطالعات و تحقیقات مختلف در حیطه شناخت گیاهان دارویی (مطالعات فارماکوگنوزی و فارماکولوژی) و استفاده از آنها در راستای تامین غذا و دارو برای مردم، بعنوان یکی از قطب­های بالقوه کشور در حوزه باغبانی و همچنین صنعت سودآور تولید و فرآوری گیاهان داروئی به شمار می ­آید.
  • با توجه به این ظرفیت­ها، بر اساس طرح جامع آمایش سرزمینی کشور، یکی از حوزه­ های اصلی فعالیت­های اقتصادی، پژوهشی و آموزشی استان مازندران «گیاهان دارویی» تعریف شده است. افزون بر آن، در نقشه جامع علمی کشور نیز «فعالیت­های حوزه گیاهان دارویی» در اولویت الف قرار گرفته است.  لذا در راستای نیل به اهداف عالیه این نقشه و قطع اتکا به منابع نفتی، با توجه به گستردگی زمینه­های تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه شناسایی، اصلاح، تولید و بهره­برداری مطابق با استاندارد از این منابع عظیم خدادادی، وجود تحقیقات بلندمدت منجسم، هماهنگ و هدف­دار در برنامه­ریزی­های کلان کشوری ضروری به­نظر می­رسد.
  • با توجه به مطالب ذکر شده، رشته‌‌­ی گیاهان دارویی از جایگاه ویژه‌ای در جهان و در میان سایر علوم برخوردار است؛ لذا دانشکده گیاهان دارویی دانشگاه تخصصی فناوری­های نوین آمل بعنوان نخستین دانشکده تخصصی گیاهان دارویی در سطح کشور با برخورداری از اعضای هیأت علمی مجرب، فعالیت آموزشی و پژوهشی خود را با هدف آموزش صحیح، تحقیقات و همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه گیاهان دارویی آغاز نموده است. این دانشکده قادر است با پوشش کمبودها و نواقص موجود در این عرصه، در راستای تولید و بهره‌برداری علمی از گیاهان دارویی کشور، بعنوان یک صنعت پرسود و با ارزش افزوده بالا گام­های بلند و موثری بردارد.
  • شیوه ورود به رشته
  • شیوه ورود به رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی(در مقطع کاردانی ناپیوسته) صرفاً بر اساس سوابق
    تحصیلی دانش آموزان در مقطع دیپلم، بدون در نظر گرفتن رتبه کنکور آنها صورت می­پذیرد. دانش­ آموختگان مقطع دیپلم با پر کردن فرم­های مربوطه و ارسال آن به سازمان سنجش و آموزش عالی کشور، در صورت کسب حد نصاب معدل می­توانند در یکی از دوره­ های روزانه یا شبانه این رشته مشغول به تحصیل شوند.
  • در ادامه، دانشجویان پس از دانش ­آموختگی در مقطع کاردانی این رشته می­توانند بدون نیاز به شرکت در
    آزمون ورودی و صرفاً بر اساس معدل کل دوره کاردانی، وارد دوره کارشناسی ناپیوسته دانشگاه گردند. دانشجویان مقطع کارشناسی ناپیوسته رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی پس از دانش آموختگی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های مختلفی به ادامه تحصیل بپردازند.
  • رشته­ های مهندسی علوم باغبانی با گرایش گیاهان دارویی، فیتوشیمی، شیمی با گرایش فناوری اسانس، شیمی دارویی و بیوتکنولوژی از مهم ترین رشته هایی هستند که دانش آموختگان می­توانند جهت ادامه تحصیل نسبت به انتخاب آنها اقدام نمایند. علاوه بر آن، رشته "تاریخ علوم پزشکی" (وزارت بهداشت) نیز یکی از رشته های جذابی است که دانش ­آموختگان می­توانند در آن به یادگیری اصول و مبانی طب سنتی بپردازند.
  • لازم به ذکر است که در راستای رسالت مرکز مطالعات و توسعه آموزش دانشگاه، هم اکنون دانشکده گیاهان دارویی به منظور بالا بردن سطح دانش و کارآیی فارغ التحصیلان دانشکده بر اساس نیازهای در حال تغییر جامعه، در حال توسعه رشته ­های مرتبط در مقاطع تحصیلات تکمیلی می ­باشد.
  • مشاغل قابل احراز
  • به دلیل گستردگی و تنوع حوزه های مرتبط با گیاهان دارویی، دانش آموختگان بسته به علاقه شخصی می­توانند در طیف گسترده­ای از مشاغل و کسب و کارها آغاز به کار نمایند. یکی از مهمترین امتیازات این رشته امکان دریافت وام­های قابل توجه و کم بهره است که به دانش‌آموختگان اجازه می­دهد که نسبت به راه اندازی کسب و کارهای مستقل اقدام کنند. از رایج ترین مشاغل پس از دانش آموختگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
  • ▪ فعالیت در سازمان­های دولتی از جمله جهاد کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت بهداشت و ...
  • ▪  فعالیت در شرکت­های تولید داروهای گیاهی و محصولات آرایشی و بهداشتی
  • ▪  فعالیت در شرکت­های تولید محصولات گیاهی (چای و دمنوش های گیاهی، تولید عرقیات، گلاب و ...) و داروخانه ­ها
  • ▪  فعالیت در واحدهای استحصال و فرآوری گیاهان دارویی
    ▪  فعالیت در واحدهای بیوتکنولوژی (زیست فناوری) گیاهی و کشت بافت گیاهان دارویی
  • ▪ فعالیت در گلخانه ­ها و واحدهای تکثیر، تولید نشاء و بذر گیاهان دارویی