دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
سامانه‌ها و وب‌سایت‌های دانشگاه

گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت

کوآپ

کوآپ

طرح مهارت‌افزایی "کوآپ"  Co-Op (Cooperative Education) مقطع کارشناسی
هر ساله تعداد زیادی دانشجو در رشته های مختلف،  بدون تضمین هیچ نوع آینده شغلی از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند؛ این در حالی است که شرکت های زیادی درخواست نیروی متخصص برای استخدام دارند. علت این تناقض این است که دانشجو  در دانشگاه از نظر علمی به سطح بالایی می رسد اما مهارت کافی ندارد؛ بنابراین مجبور است جهت آمادگی برای ورود به صنعت در دوره های مختلف علمی_مهارتی شرکت کند. یکی از این دوره ها که در چند سال اخیر، ضرورت اجرای آن از طرف وزارت علوم بشدت مورد توجه قرار گرفته است، دوره مهارت افزایی "کوآپ"  است.  "کوآپ"  تلفیقی از آموزش و کار است که در آن، دانشجو، مدتی را (معمولا بیشتر از سه ماه) در صنعت گذرانده، "مهارت" می آموزد و مانند نیروی کار عادی بطور تمام وقت مشغول به کار شده و در انتهای دوره، موفق به اخذ مدرک تحصیلی همراه با یک سابقه کاری خواهد شد. در طول این دوره، دانشجو در حالیکه مشغول به کار است، می تواند از امکانات رفاهی، تغذیه، خوابگاه و ... دانشگاه استفاده کند. همچنین به ازای طول دوره کوآپ پرداخت شهریه سنوات هم به جای ترم ۹ با یک یا دو ترم تاخیر شروع خواهد شد. در این راستا،  دانشجویان با مشارکت در این طرح،  یک شغل را با تایید مشاور "کوآپ" و بر حسب علاقه‌مندی خود انتخاب نموده و در این دوره شرکت می‌نمایند.
دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل به عنوان اولین دانشگاه تخصصی کشور، به منظور توانمند‌سازی و آماده ساختن دانشجویان جهت ورود به بازار کار و افزایش سطح مهارت‌های تخصصی آنان، طرح مهارت‌افزایی "کوآپ" را در دستور کار خود قرار داده است.
در طرح کوآپ تخصصی فناوری های نوین آمل، دانشجویان بعد از اتمام ترم پنج، از بهمن تا انتهای شهریور ماه سال آینده به صنعت اعزام گشته و بعد از طی دوره‌ی ۸ ماهه مجددا در مهرماه سال آینده برای گذراندن مابقی واحد‌ها به دانشگاه بر می گردند.
از جمله مزایای  این طرح برای دانشجو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فراهم شدن زمینه انتقال مهارت از صنعت به دانشجو
-ارتقای صلاحیت حرفه ای دانشجو
-آشنایی بیشتر دانشجو با آینده شغلی خود و ایجاد انگیزه برای یادگیری بهتر دروس
-کسب تجربه کاری در حین تحصیل
-افزایش توان عملکردی
-کسب کمک هزینه در حین تحصیل
-افزایش شانس اشتغال پس از فارغ التحصیلی
-هدفمند شدن پروژه کارشناسی در تداوم تجربیات دوره کارورزی

 

 و از جمله دستاوردهای  طرح برای صنعت:
-تامین نیروی کار ماهر متناسب با نیازهای شرکت
-تضمین کارآموزی و کارورزی برای مدت یک سال
-ایجاد شرایط آشنا شدن با روحیات و خلقیات کارورز جهت استخدام احتمالی
-معرفی شرکت و دستاوردهای آن در محیط دانشگاه به دانشجویان و اساتید
-شناسایی و دعوت به همکاری دانشجویان ماهر بر اساس نیاز شرکت ها
-آسیب ندیدن پروژه های واگذار شده به کارورز ناشی از شرایط تحصیلی دانشجو
جالب هست بدانید، طرح کوآپ در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا و استرالیا بسیار مرسوم است  و خیلی از دانشجوها در این دوره شرکت می‌کنند و اجرای آن قدمت بسیار زیادی دارد؛ در دانشگاه نورتاسترن (Northeastern) آمریکا با بیش از 100 سال سابقه فعالیت در این زمینه، اجرای طرح مذکور در اکثر رشته ها با مشارکت 92 درصدی دانشجویان  (حداقل شرکت در یک دوره) بصورت تمام وقت انجام می پذیرد و کاملا موفقیت آمیز است.  در ایران این طرح  برای اولین مرتبه در دانشگاه فردوسی مشهد از بهمن ۱۳۹۶ برای دانشجویان مهندسی کامپیوتر برگزار شد که موفقیت آمیز بوده و نتایج خوبی بدنبال داشت. علاوه بر آن، در حال حاضر نیز برنامه "کوآپ " در دانشگاه صنعتی شریف طی دو دوره  7ماهه برای رشته کامپیوتر در حال اجرا می باشد.
فرایند اجرایی طرح کوآپ در دانشگاه مازندران
دانشجو در ترم چهارم با برقراری ارتباط با کارشناسان مرکز کارآفرینی و ارتباط با جامعه دانشگاه و اخذ اطلاعات از آن ها، برای شرکت در دوره‌ی "کوآپ" اعلام آمادگی می نماید. بعد از بررسی درخواست دانشجویان و طی فرایند مصاحبه، نفرات برگزیده برای شرکت در این دوره انتخاب می‌گردند. دانشجویان منتخب پس از حضور در کارگاه‌های مهارت‌های نرم، توانمندی‌های خود را برای فعالیت به عنوان یک نیروی کار موثر  ارتقاء داده و سپس با توجه به علاقه‌مندی‌هایشان و مشاوره‌هایی که از دانشگاه و افراد خبره دریافت می‌نمایند، برای برخی از موقعیت‌های شغلی که از قبل توسط سازمان‌ها اعلام گردیده است، از جانب شرکت‌ها درخواست همکاری می‌دهند. سپس سایر اقدامات لازم از قبیل ارسال رزومه، در راستای برقراری ارتباط میان دانشجو و سازمان انجام می‌گیرد تا سازمان از میان دانشجویان متقاضی، افراد مدنظر را انتخاب کرده و دوران همکاری تمام‌ وقت خود با دانشجو را آغاز نماید.  در انتهای دوره،  ارزشیابی از دانشجو صورت گرفته  و دانشجو مجدداً به فرآیند تحصیل در دانشگاه بازگشته و مشغول به تحصیل خواهد شد.

 

 زمانبندی اجرای طرح در دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل:
⦁    مهلت بررسی و انتخاب دانشجو، ۱۴۰۰/۸/۷ تا ۱۴۰۰/۹/۷.
⦁    زمان برگزاری دوره های عمومی برای متقاضیان شامل (روابط بین فردی و مذاکره و گفتگو (۲ ساعت)- حل مسئله و تصمیم گیری و کنترل خشم (۲ ساعت) توسط مرکز مشاوره دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل به صورت وبینار، ۱ تا ۱۳ دی ماه ۱۴۰۰.
⦁    زمان مصاحبه شرکت، با حضور ناظر از طرف ارتباط با صنعت دانشگاه، ۱۳ تا ۱۸ دی ماه ۱۴۰۰.
⦁    شروع دوره و آغاز فعالیت دانشجو از ۱۴۰۰/۱۱/۱.